Ana Sayfa Hesabınız Yazı Ekleyin FAN ART FRP - RPG
J.R.R.Tolkien Kitaplar Galeri Biz Kimiz
Üye ol Üye girişi
Yazı aramak istediğiniz
Sitede 16 ziyaretçi, 0 kullanıcı var.
Oturum Aç
Takma isim

Parola

Henüz bir hesabınız yok mu? Yeni bir tane yaratabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yöneticisi, yorum yönetimi ve kendi adınızla yazı girişi gibi imkanlardan faydalanabileceksiniz.

Seçenekler
· Ana Sayfa
· Yazı Gönderin
· İstatistikler
· Bizi Tanıtın
· Forum
· Yükle
· En iyiler
· Linkler
· Hesabınız

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ

J.R.R.Tolkien
Hayatı, eserleri, kronoloji, röportaj, resimler...

Kitaplar
Özetler, kapak örnekleri, incelemeler...

Resim Galerisi
Sanatçılara göre sınıflandırılmış 100'lerce resim...




Önceki Yazılar
Mart 21, 2013 - 08:08:57
· Kızıl Yolculuk (1)

Kasım 07, 2012 - 16:17:32
· Bitmemiş Öyküler Çıktı (10)

Kasım 07, 2012 - 16:00:58
· Rohan ve Türk Benzerliği Üzerine (0)

Kasım 07, 2012 - 15:56:46
· Hobbit Fragmanları (0)

Aralık 21, 2011 - 08:18:56
· Hobbit Trailer (0)

Ekim 10, 2011 - 10:09:41
· Orta Dünya Tarihi: Kayıp Yol ve Diğer Yazılar (2) (0)

Haziran 13, 2011 - 10:37:47
· Orta Dünya Tarihi: Kayıp Yol ve Diğer Yazılar (1) (5)

Haziran 13, 2011 - 10:34:53
· Hobbit Vizyon Tarihleri ve Isimleri Açıklandı! (0)

Haziran 13, 2011 - 10:18:39
· Oyun Fikirleri (2)

Aralık 03, 2010 - 08:08:20
· BBC Tolkien röportajı (0)

Kasım 22, 2010 - 11:15:26
· The Hobbit icin Gazete Ilani (2)

Ekim 22, 2010 - 11:31:19
· Hobbit oyuncuları (10)

Ekim 13, 2010 - 09:27:41
· Yüzüklerin Efendisi'nin Sırrı Ne? (2)

Haziran 02, 2010 - 07:54:36
· HOBBİT TEHLİKEDE (4)

Nisan 06, 2010 - 09:13:39
· Muhiddin-i Arabi'nin Eserleriyle Lotr ve Silmirallion'a Bakın (5)

Nisan 06, 2010 - 09:13:33
· Gölgelerin İçinden (0)

Ocak 19, 2010 - 08:58:13
· Born of Hope. LOTR Fan Filmi (11)

Ocak 08, 2010 - 15:45:13
· Hobbit'le İlgili Bazı Sorular (0)

Ocak 08, 2010 - 15:44:59
· Mucizeler Savaşı (6)

Ocak 08, 2010 - 15:44:38
· LOTR Filmlerindeki Sinir Bozucu Sahneler (18)


Eski Yazılar

LOTR: Yüzüklerin Efendisi yani Fantastik Edebiyat Türkiyede Nasıl Algılanıyor?
Yayınlanma tarihi Kasım 13, 2007 - 16:27:58 Gönderen iarwainbenadar

> GENEL / Yüzüklerin Efendisi mahar göndermiş "
Ortaya yeni çıkan şeylerden korkulur. Korkanlarsa yaşı ilerlemişlerdir. Çünkü yeniye ayak uydurmakta zorlanacaklarını düşünürler. Tolkien, Yüzüklerin Efendisi'ni piyasaya sürdüğünde bir taşlanmadığı kaldı. Neden mi? Tolkien bir ilktir. O bir efsanenin doğmasını sağladı. Ama şöyle bir pürüz vardı ki; o zamanlar edebiyatçıların Fantastik Edebiyat kavramını hiç işitmemeleri. Ya da bu konuyu çocukça görerek teğet geçmeleri. Anlayacağınız herkes bunu gurur meselesi yapmıştı.''Ben nasıl olur da çocuk masallarıyla uğraşırım."

İnsanlar hazır olmadıkları bir şeyle ilk defa karşılaşmışlardı. Onları şok edense bir dilbilimcinin bu konuda yazmasıydı. Korkuyorlardı. Tolkien'in dev çalışmasının getirdiği çığ karşısında ezilmekten kurt görmüş kuzu gibi korkuyorlardı. Düşünsenize kafalarından ne geçirdiklerini. "Acaba ben de uğraşsam böyle bir şey yazabilir miyim? Yahu bu adam yıllardır bir tarafını yırtmış da çıkarmış bu şeyleri ortaya. Kim uğraşacak böyle şeylerle.Yahu… hem … saçma bunlar yahu.. evet, evet saçma. İşim gücüm yok ejderha imiş, orkmuş, trolmuş bunlarla uğraşacam. Bırak yahu. Bu edebiyata olsa olsa edebiyatın fahişeleri denir."

Ama ne var ki insanlar böyle düşünmüyorlardı. Nitekim Yüzüklerin Efendisi bu eleştirmenleri ezdi geçti.

Türkiye, zaten İngiliz Edebiyatı’na göre çok zayıf. Böyle bir şeye uzun yıllar göz atmak bile istemedi. Ne zaman ki Yüzüklerin Efendisi rekor sınırlarını aştı; işte o zaman bizim edebiyat çevremiz; “Yahu neymiş bu kitap? Bir bakalım bari.” deyiverdi; nihayet. Türk Edebiyatı biraz geç tanıştı. Bununla birlikte Türkiye daha yeni Yüzüklerin Efendisi- fantastik edebiyat- ile tanışmıştı ama gelin de görün ki; bu kitap gelene kadar diğer ülkeler almış başını gitmişti. Yeni kitaplar türemişti. Geçti Bor’un pazarı, sür eşeğini Niğde’ye. Durum biraz böyle oldu. Üstte İngiliz edebiyatçıların ne düşünebileceği üzerine tahminde bulunmuştum. Şimdi de gelin Türk edebiyatçılarının ne düşündüklerine bakalım." Vay anasını, adamlar yeni bir tür çıkarmış, bizim elli yıl sonra haberimiz oluyor. Üstüne üstlük bu edebiyat akımı bize gelene kadar millet daha neler yazmış. Dur bir şu yüzük müydü neydi, onu bir okuyayım. Okuduktan sonra. Ne bu? Ork ne? Ben niye ilk defa duydum. yalan bunlar. Kim uğraşacak bunlarla. Bunlara çocuklar inanmaz be. Hem zaman kaybı bu. Ne öğretiyor ki sanki? Bana bilgi veriyor mu kardeşim? Yok. Salla gitsin. Hem yahu ben kırk yıl düşünsem bunlar benim aklıma gelmez."

Türk Edebiyatçıları dumura uğradı denebilir. Ama yılmayanlar, merak edenler de çıktı. Çiğdem Erkal İpek mesela. Daha çok var… Artık bu konu Türkiye’de ün kazanmıştı.

Ben şu anda üniversite birinci sınıftayım. Bu yaşıma geldim, hiçbir öğretmenin ağzından Yüzüklerin Efendisi lafı duymadım. Bırakın yermeyi, lafını bile etmiyorlardı. Öğretmenlerimiz için bu kadar değere sahip fantastik edebiyat. Merak ediyorum. Kaç öğretmen Yüzüklerin Efendisi’ni okudu Türkiye’de? Kaçı bu edebiyatı takip ediyor? Kaçı Orta Dünya tutkunu? Cevabı siz daha iyi bilirsiniz. Türkiye’deki öğretmenler kendi edebiyatlarına, bizim edebiyatımıza, öyle tutkuyla, öyle saplantıyla bağlı ki; dışarıda ne oluyor ne bitiyor pek ilgilerini çekmiyor. Tabi birkaç klasik dışında.

Kendinize samimiyetle şu soruyu sorun; “Ben öğretmenime ‘Yüzüklerin Efendisi’ni okusam bana yararı olur mu hocam, ne düşünüyorsunuz?’ diye sorsaydım o bana ne cevap verirdi.Ben kendime sordum. Birkaç cevap aldım. İşte tahmini cevaplarım.
Filmi çıkmadan önce:
1- O ne?
2- Oğlum bırak amerikan özentisi kitapları. Bak ne güzel kendi kitaplarımız var. Onları oku.
3- Okuyacak başka bir şey bulamadın mı?
Filmi çıktıktan sonra:
1- Onun kitabı da mı varmış?
2- Bırak oğlum, sırf film çıktı diye yazmışlardır. Özentidir. Filmini izle neyine yetmiyor?
3- Öyle şeylerle zaman kaybedeceğine aç da Çalıkuşunu aç oku, İnce Memed’i oku. Sen ilk önce kendi edebiyatını öğren e sonra başka edebiyatlara geç.

Cevap: E hocam siz bu yaşınıza gelmişsiniz hala öğrenememişsiniz. Hiç diğer edebiyatlardan okumuyorsunuz. Ben hiç sizin fantastik edebiyat okuduğunuzu görmedim. Bu kaçış nedendir böyle?

Canım öğretmenlerimizin ellerinden öperim. Onlara bir saygısızlığım olsun istemem ama Yüzüklerin Efendisi lafını duyduklarında yüzlerini ekşittikleri bir gerçek. Soğuk bakarlar fantastik edebiyata. Ben bu durumu yeni Türk Alfabesi çıktığında büyük tepkiler gösteren, eki alfabeye alışmış insanların durumuna benzetirim.

Türk Edebiyatı benim severek okuduğum kitaplarla doludur. Tabiî ki diğer edebiyatlardan önce onu okumalıyız. Ama takılıp da kalmamalıyız. At gözlükleriyle bakmamalıyız etrafa. Klasikler de okumalıyız. Ve bir de fantastik edebiyat lafını duyunca yüzümüzü ekşitmemeliyiz. Ne iyi iş çıkarmışsın Mr. TOLKİEN. Helal olsun sana. Mezarında rahat uyu.

NOT: Bu, biraz cüretkar biraz da sitemkar yazımda hiç kimseyi hiçbir zümreyi incitmek istemedim. Eğer bir kusur ettiysem affola. İyi kötü tüm eleştirilerinize eyvallah!
"

 
Oturum Aç
Takma isim

Parola

Henüz bir hesabınız yok mu? Yeni bir tane yaratabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yöneticisi, yorum yönetimi ve kendi adınızla yazı girişi gibi imkanlardan faydalanabileceksiniz.

İlgili Linkler
· > GENEL / Yüzüklerin Efendisi Hakkında
· Yayınlayan Editör: iarwainbenadar
· Ana Sayfa


> GENEL / Yüzüklerin Efendisi Hakkında en çok okunan :
Yüzüklerin Efendisi'nin Sırrı Ne?


Yazıcı Dostu Sayfa  Bu Yazıyı bir Arkadaşınıza Gönderin

"LOTR: Yüzüklerin Efendisi yani Fantastik Edebiyat Türkiyede Nasıl Algılanıyor?" | Oturum Aç/Yeni Hesap Yarat | 4 yorum
Puan
Yorumlar gönderene aittir. İçeriğinden hiçbir şekilde site ve site yönetimi sorumlu tutulamaz.
Re: Yüzüklerin Efendisi yani Fantastik Edebiyat Türkiyede Nasıl Algılanıyor? (Puan: 1)
Gönderen kavrangoz Tarih: Kasım 15, 2007 - 12:58:45
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Evet burada dikkatleri çekmeye çalıştığın nokta önemlidir mahar. Kitaplarının metis ve altıkırkbeş gibi yayınevleri tarafından Türkçe'ye kazandırılmış olması, Tolkien'e gereken değerin verilmediğinin en güzel kanıtıdır. Metis'e gene laf yok da, altıkırkbeş nasıl bir çeviri yapmıştır, komik midir, şaka mı yapmışlardır anlamak mümkün değil.

İlk film gösterime girerken bizim televizyonlarımızda da Yüzüklerin Efendisi hakkında programlar yapılıyordu. Hiç unutmam Doğan Hızlan'ın da bir programı vardı. Türkiye'de edebiyat eleştirmenliğinin bir numarası olarak görülen bu adamın bu kitaba yaklaşımındaki yüzeysel, umursamaz, dolayısıyla küçük görücü üslup, beni şaşırtmıştı. Ama şaşırmamak gerekirmiş esasında, bunu da anladım.

Öğretmenlerin fantastik edebiyata kapalı olduğunu söylemişsin. Doğrudur. Ama öğretmenler, kendi edebiyatları da dahil her edebiyata kapalıdırlar. Malesef Türkiye'nin öğretmenlerinin kalitesi çok düşük, yok sayılır. Hepimiz bu ortaokullardan liselerden geçtik. Ben Trabzon Anadolu Lisesi mezunuyum. Trabzon'un en iyi okulu olarak bilinir, öyledir de. Peki bu okuldaki edebiyat öğretmenleri, bana edebiyat adına bir kelime öğretmemişlerse, diğer okullardaki durum nedir acaba? Bu bahsettiğin bildiğimiz Türkiye manzarasıdır Mahar. Hangi öğretmen Tolstoy okumuş? Hangisi Nazım Hikmet okumuş? Bu sorulara alacağın yanıt da, fantastik edebiyatla ilgili sorularına alacağın yanıtla aynıdır. Öğretmenlerimiz malesef yetersizdirler, donanımsızdırlar. Ne kendi edebiyatlarını ne de başka şeyleri bilirler. Bu yüzden biz liseden bir şiir, bir roman okumadan, bir Yunus Emre'yi tanımadan, bir elbecerisi kazanmadan mezun olduk. Öğretmenlerin ne olduğunu bil, ve onlardan imkansızı isteme bence. Buradan sonrası siyasete girer kestim burda. :D

Ama şöyle bir durum da var. Tolkien'den sonra yazılan fantastik kurgu kitaplarının, eğlenceli olmak dışında, bir derinliği olduğunu düşünmüyorum. Düşünmüyorum değil eminim bundan. Fantastik kurgu hayatın bir döneminde okunması gereken, ama saplanıp kalınmaması da gereken bir şeydir. Bütün edebiyat akımları öyle olmalıdır zaten. Bir tanesine saplanıp kalınamaz. Tek çiçekle yaz gelmez. Getirmeye çalışırsak da teksesli oluruz, demokratik olmayız, Türkiye oluruz işte ( yine siyaset yaptım ) Dünyada fantastik kurguyu bir akım olarak kabul eden edebiyat eleştirmenleri, akademisyenler de bunların derinliğinin olmadığını kabul ediyorlar. Bu bakımdan bu kitaplara tutkun olmak, bence de yanlış, bir noktadan sonra hastalık bence. Öyle bir hastalık ki, bir zararı yok esasında, ama kişinin diğer kitapları okumasını engelleyerek büyük kötülük yapıyor esasında. Kardan zarar ettiriyor yani. İnsanın her tür edebiyat akımını okuması gerekir.


Elimde modern fin şiiri kitapları var, Türkçe'ye çevrilmiş. Finlandiya'lı bir arkadaşıma sordum, "üstünde çok uğraşılmış, gerçekten emek verilmiş, şiirin anlamı bu kadar korunarak çevrilebileceğini düşünmezdim." dedi. Gidip modern fin şiirine!!! bile bu kadar emek veren edebiyatçılarımız, Silmarillion gibi bir eseri ALTIKIRKBEŞ gibi bir yayınevinin eline bırakabildilerse, evet bir küçümseme var demektir. Hem de en başından beri, hem bu işi üstüne alan insanlar tarafından küçümsenmiş, hem de bu işi üstüne almayan saygın edebiyat kurumları, yayınevleri tarafından "uğraşılmaya değecek bir kitap" olarak görülmediği için küçümsenmiş demektir. Doğrudur. Bilmeyen..küçümser. Türkiye'nin Tolkien okuyucusu kitlesini analiz ettiğin zaman, hala en basit alegori tartışmaları yapılıyorsa bu kitaplara bayılan insanların bile bu kitapları tam anlamıyla bildiği söylenemez, hatta bu kitapları esas ayaklar altına alanların da, Yüzüklerin Efendisi "fan"ı geçinen insanlar olduğnu düşünüyorum. Böyleyk

Yorumun devamı...


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: Yüzüklerin Efendisi yani Fantastik Edebiyat Türkiyede Nasıl Algılanıyor? (Puan: 1)
Gönderen Ernest_Bohem Tarih: Kasım 18, 2007 - 20:24:24
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Çetin Altan, Turgut Özal ile yaptığı röpartajda şöyle bir soru sormuş:
_Hiç roman okudunuz mu?
Cevabı içinde olan soruya el cevap
_Ben masal okumam!

Ozamandan bu zamana pek değişmeyen bu önyargı mevcutken, fantastik edebiyatın küçümsenmesi bana pek anormal gelmiyor.

Yazınızda çok güzel anlattığınız gibi pek çoğu korkuyor. Bu korkunu ya da küçümsemenin sebebini öğretmenlerime sormuştum. Sadece okuldaki değil, okul dışındaki yol göstericilerime de. Aldığım cevapların ortak noktası, ''Bu tür kitaplar bizi gerçeklikten uzaklaştırır'' idi; halbuki pek az eser vardır, gerçekliği bu derecede anlatsın.

Yargılamak, anlamaya çalışmaktan önce olduğu sürece, bu tür tepkilerin değişeceğini sanmıyorum.


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: Yüzüklerin Efendisi yani Fantastik Edebiyat Türkiyede Nasıl Algılanıyor? (Puan: 1)
Gönderen iArwenenGalad Tarih: Aralık 22, 2007 - 14:07:12
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Arkadaşım gerçekten ellerine sağlık!

Hep içimde olan birşeydir bu.. Ve okuduktan sonra kendimi acayip rahatlamış hissettim, ben kendi başıma her zaman bu değeri yaymaya çalıştım.. Bendeki bu Orta Dünya sevdasından yakınlarımı geçtim direk olarak annem ve babam bile bıktılar. Çünkü saçma buldular hep. Ben de her zaman saçmalık diyen insanlara bakıp "yazık.." diye düündüm ; Çünkü gerçekten yazık. Gerçek hayatın yüzeyselliğine ve basitliğine takılıp kalmış; o doyurucu hayal dünyasından 1 damlacık bile nasibini almamış insanlar için üzülüyorum.. Çünkü hayal kurmak bir ihtiyaçtır, hayallerin konusunda birşeyler yapabilşmek ise gurur verecek derecede büyük bir Başarıdır.!! Tolkien de çok başarılı bir insandır.. ki bu konumda benim de en büyük hayalim başarılı olmaktır.. =)) Neyseki ben hayatımda bu fantastik edebiyatın ilahı üçlemenin okunması gerektiğini düşünen ve dile getiren bir öğretmen tanıyorum.. (= Kendisini de çok seviyorum, belki bütün düşüncelerimizi paylaşmıyoruz ama bu fikrini öğrendiğim zamandan beri kendisine olan saygı ve sevgim 2 kat daha artmıştı, çünkü söylediği doğru birşeydi!!
İşte Fantastik Edebiyatın öncüsü diyebileceğimiz Tolkien'i ve kitaplarını küçük gördüğünü sanan insanlar kendi küçüklüklerini bas bas bağırmaktan başka birşey yapmıyorlar... Yazık onlara!!

Teşekkür ed3rim..! ((=


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: Yüzüklerin Efendisi yani Fantastik Edebiyat Türkiyede Nasıl Algılanıyor? (Puan: 1)
Gönderen DarkSoul (ds_sercan2@hotmail.com) Tarih: Ocak 30, 2008 - 02:14:18
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Fantastik edebiyat hayal gücü gerektirir.bu güce sahip olamayanlar okusa da birşey anlayamazlar.

realistlere uygun değildi bu tür.ülkemizde masalsı çocuk kitapları gibi karşılanır.

halbuki tolkien usta yaşadığı dünyadan ve olaylardan etkilenerek yazmıştır kitaplarını.


kim ne derse desin fantastik roman gibisi yoktur ve olamaz da.


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Bu site filmin, kitapların, veya yazarın resmi sitesi değildir.Tamamen Türk yüzük dostları tarafından hazırlanan konu odaklı bilgi, haber, düşünce ve materyal paylaşımını amaçlayan bir fan sitesidir.
Sayfada yer alanlar ancak izin alınarak ve kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Lord of The Rings - Turkish Fan Site
yuzuklerinefendisi.com / 2001 - 2012