Ana Sayfa Hesabınız Yazı Ekleyin FAN ART FRP - RPG
J.R.R.Tolkien Kitaplar Galeri Biz Kimiz
Üye ol Üye girişi
Yazı aramak istediğiniz
Sitede 260 ziyaretçi, 0 kullanıcı var.
Oturum Aç
Takma isim

Parola

Henüz bir hesabınız yok mu? Yeni bir tane yaratabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yöneticisi, yorum yönetimi ve kendi adınızla yazı girişi gibi imkanlardan faydalanabileceksiniz.

Seçenekler
· Ana Sayfa
· Yazı Gönderin
· İstatistikler
· Bizi Tanıtın
· Forum
· Yükle
· En iyiler
· Linkler
· Hesabınız

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ

J.R.R.Tolkien
Hayatı, eserleri, kronoloji, röportaj, resimler...

Kitaplar
Özetler, kapak örnekleri, incelemeler...

Resim Galerisi
Sanatçılara göre sınıflandırılmış 100'lerce resim...




Önceki Yazılar
Mart 21, 2013 - 08:08:57
· Kızıl Yolculuk (1)

Kasım 07, 2012 - 16:17:32
· Bitmemiş Öyküler Çıktı (10)

Kasım 07, 2012 - 16:00:58
· Rohan ve Türk Benzerliği Üzerine (0)

Kasım 07, 2012 - 15:56:46
· Hobbit Fragmanları (0)

Aralık 21, 2011 - 08:18:56
· Hobbit Trailer (0)

Ekim 10, 2011 - 10:09:41
· Orta Dünya Tarihi: Kayıp Yol ve Diğer Yazılar (2) (0)

Haziran 13, 2011 - 10:37:47
· Orta Dünya Tarihi: Kayıp Yol ve Diğer Yazılar (1) (5)

Haziran 13, 2011 - 10:34:53
· Hobbit Vizyon Tarihleri ve Isimleri Açıklandı! (0)

Haziran 13, 2011 - 10:18:39
· Oyun Fikirleri (2)

Aralık 03, 2010 - 08:08:20
· BBC Tolkien röportajı (0)

Kasım 22, 2010 - 11:15:26
· The Hobbit icin Gazete Ilani (2)

Ekim 22, 2010 - 11:31:19
· Hobbit oyuncuları (10)

Ekim 13, 2010 - 09:27:41
· Yüzüklerin Efendisi'nin Sırrı Ne? (2)

Haziran 02, 2010 - 07:54:36
· HOBBİT TEHLİKEDE (4)

Nisan 06, 2010 - 09:13:39
· Muhiddin-i Arabi'nin Eserleriyle Lotr ve Silmirallion'a Bakın (5)

Nisan 06, 2010 - 09:13:33
· Gölgelerin İçinden (0)

Ocak 19, 2010 - 08:58:13
· Born of Hope. LOTR Fan Filmi (11)

Ocak 08, 2010 - 15:45:13
· Hobbit'le İlgili Bazı Sorular (0)

Ocak 08, 2010 - 15:44:59
· Mucizeler Savaşı (6)

Ocak 08, 2010 - 15:44:38
· LOTR Filmlerindeki Sinir Bozucu Sahneler (18)


Eski Yazılar

LOTR: İlerliyoruz... İlk Adım
Yayınlanma tarihi Aralık 28, 2003 - 10:56:44 Gönderen ringmaster

Editörün Seçimi / Özel Yazılar Anarion göndermiş "İnsan yaşamı içerisinde çeşitli oluşumlara merak duyar. Ben de hep divan şiirine ilgi duydum. Bu öylesine bir ilgiydi ki, Türkçe'min giderek sadeliğini yitirmeye başladığını çok sonraları fark ettim..

Kullandığım dile yapılan eleştiriyi saygısızlık olarak değil aksine bana duyulan saygıların en büyüğü olarak kabul ederim. Bu yüzden, teşekkür ederim.. Dikkatimi bu yönde toplamaya çalışacağım.

Bakın ilerlemeye başladık bile!..



Bir dostumuz Rusya ile ilgili bölüm ile ilgili olumsuz bir eleştiride bulunmuş. Hemen belirtelim, hani yüzük kardeşliğinde biri vardı. Yolda yüzüğü istiyor ve bu ona pahalıya mal oluyordu..

...

Rusya'nın da Kutsal İttifak'daki öyküsü budur yaklaşık olarak.

İlk yazımdan sonra aldığım eleştiriler -genelde- ne kadar boşsa, ikincisine gelen tepkiler o kadar değerli ve dikkate alınacak önemdeydi.

Şimdi herkesin affına sığınarak, olağan düşüncelerin sınırlarını zorlayarak; paranoyaklık noktasına getireceğim işi belli yerlerde...

Anglo-Sakson ırkı son 300 yıldır bütün dünyanın hakimi olarak kabul edilebilir. Zamanla Çin, Arap ve Türk ırklarının üstünlüğü olduğu gibi. Ancak Anglo-Sakson adından da anlaşılacağı üzere bir karma ırktır ve uygarlığı yoktur! Kavimler Göçü 4.yy sırasında Türk istilasından kaçan Saksonlar Bu günkü İngiltere'ye yerleşmişler ve ilk olarak Saksonya Krallığını kurmuşlardır. Daha sonra Anglomanların da buraya yerleştiklerini ancak Sakson uygarlığı içinde erimişlerdir. Ancak Saksonlar da bu istiladan sonra her şeye sıfırdan başlamak zorunda kalmışlardır. O günden sonra dünya geneli, İngiltere'nin güneyindeki bu insanları anglo-sakson olarak kabul etmişlerdir.

aradaki olaylar vs vs...

17.yy çok önemli bir zaman dilimi oluşturur ingiltere için, zamanın İngiliz Kralı Papa ile ters düşer ve Katolik Kilisesini terk eder. Yıllarca süren kanlı savaşlardan sonra İngiliz Kralı ülkesinin protestan olduğunu tüm dünyaya duyurur. Yıllarca barış içinde yaşamaya alışmış Katolik İrlandalılar ile İngilizlerin arası açılır ve olaylar bu günkü terör olaylarına kadar uzanır. İyi güzel de bunun ne önemi vardır? Bunun önemi şudur sevgili dostlar, yıllarca katolik yaşamış ve protestanlığı kabul etmeyen anglo-saksonlardan binlercesi, İrlandalılar ile birlikte Amerika'ya göç ederler. Bunlar daha sonra İngilizler ile Bağımsızlık Mücadelesi vereceklerdir.

ve sonra sanayi devrimi... İngiltere 100 yıl içerisinde dünyanın en büyük devleti olur ve avustralya, güney afrika ve hindistan dahil bir çok devlet üzerinde sömürgesi bulunan Britanya İmparatorluğu'nu oluşturur. Bu günkü adıyla emperyalizm doğar. Fransız İhtilalı ile birlikte yıllarca dünyanın uğraşması gereken problem halini alır. (Hâlâ öyle ya...)

J.R.R Tolkien böyle bir kültürün temsilcisidir. 20.yy ile birlikte küllenir katolik-protestan kavgası.. J.R.R Tolkien de bir Katolik olarak en iyi şekilde vermeye çalışır Saksonya kavgasını. Dikıns, Şekspir gibi anglo,sakson edebiyatçıların arasından sivrilmeyi başarır gerçekten. Oluşturduğu konsept, kullandığı deyimler ve olaya bilimsel bakışı onun ne kadar büyük bir yazar olduğunun sadece bir kaç örneğidir. Yüzüklerin Efendisi ve Sİlmarillon gerçekten dünya klasikleri arasında sayılabilecek çapta eserlerdir. ( Şunu belirtmek isterim çeşitli protestan, yahudi kitapevleri ve otoriteler Tolkien'in varlığını dahi kabul etmez.. )

...

Eski yazımı aynen savunuyorum. Tolkien o anki şartlardan etkilenmiştir. Kendi görüş açısı ile bir dünya yaratmış ve çeşitli serpintiler oluştırmuştur. Bir anlamda postmodernistliğe soyunmuştur ve edebi devrim yapmıştır. Şöyle ki, eski çağlarda hep masal ve mitoloji görürüz, yakın zamanda bunların yerini köy hikayeleri ve şimdiki zamanda şehir romanları alır. Tolkien bunu tersine çevirmiş, realist romanlar ile naturalist romanların çarpıştığı ortamda bir masal oluşturmuştur! Bu net bir şekilde postmodernizmdir..

Burada Tolkien'in sürrealist olduğunu da iddia edebiliriz. Söz gelimi Tolkien yapıtlarında din olgusunu hiçe saymış ve insan vicdan kalıplarını da aşarak çok tanrılı ve buna bağlı ana-tanrı ve hatta yarı tanrı kavramlarını ortaya koymuştur. Bu bir sürrealizm örneği teşkil edebilir. ancak tolkien'in alegori yaptığını kabul edersek sürrealist olmadığını kabul etmiş oluruz. (Sürrealizm de alegori yoktur.) Bu durumda Tolkien'in alegori yapmadığını iddia edenler dolaylı yollardan onun sürrealist olduğunu kabul etmiş olurlar.

Ben bu site içerisinden birinin çıkıp bu durumu bana anlatmasını istiyorum. Eleştiriler iyi güzel ama ikna edici değil. O zaman biri bana Tolkien'in ne alegori yaptığını ne de sürrealist olduğunu ispatlayan bir açıklama yapsın. Hatta bunun üzerine makale yazsın. Aksi halde tartışma sürüp gider..

Tolkien'in postmodernist olduğundan bahsetmiştik en son... Bir dostumuz postmodernizme karşı soğuduğunu ifade eden yazı yazmış. Bununla da fantastik-bilmkurgu üzerine bir bağlantı kurmuş. Kendisine yaklaşık katılıyorum ancak belirtmek istediğim bir konu var.. Burada biraz paranoya ve siyaset var...

Yükselen değerler, eğilimlerden bahsedilir sürekli... Dünya soğuk savaştan sonra yeni bir dönemece girdi. Amerikanın kapitalist-küreselleşmeci tutumu Rusya'nın Marksist-Leninist rejimini ve diyalektik felsefeyi yenmeyi başardı ve kendisini dünyada durdurabilecek hiçbir güç kalmadı dünya üzerinde.. İşte bu sırada postmodernizm lafı dolanmaya başladı insanlarda, özelikle gelişmekte olan ülkelerde postmodernizm; dünya gerçeklerinden uzaklaşın, kendinizi hayatını ritmine bırakın, sürekli hayal edin, artık ülkeler arası sınırlar kalkıyor mesajlarını taşıyordu. Ülkemizde özelikle Ahmet ALtan, Orhan Pamuk bu eğilimin temsilcileri oldular. Nitekim biri Aldatmak diğeri Kar adlı romanını yazarak doruk noktasına ulaştılar. Altan kendini, içimden gelerek yazdım ve insan içgüdülerini dışarı vurdum diyerek savundu. Pamuk ise olayın gerçeğe yakın olduğunu iddia etti. Sonuçta ikisi de amacına ulaştı ve Türk Toplum ve Aile yapısının dibine dinamiti koydular!.. Bunun dünya üzerinde de çok örneği var, son örnek olarak Paul Grisham, John Gray gibi yazarlaru verebiliriz.

Tolkien zamanında ise postmodernizm henüz üzerinde düşünilen, tartışılan bir kavram değildi. Yani Tolkien bilinçli bir postmodernizm hâyâl etmiş olamaz. Ancak değişen dünya koşulları ve düşünümleri -ne yazık ki- kendisinin böyle bir yazar olduğu düşüncelerine yol açıyor. Özelikle Şahannnara gibi uydurmaca ve boş romanların yazarları romanın geçmişini Tolkien'in yapıtlarına bağlayarak, postmodernist yaklaşımlarla buna çanak tutuyorlar. Bu düşüncelerde haklılık payı var elbette ancak olayları o günkü boyutlarıyla değerlendirmek gerekir.

Peki şunu tekrar ortaya koyalım. Tolkien'in bu yapıtları ortaya koyarken amacı neydi. Ben burada genel ile ters düşen bir düşünceye sahibim. Tolkien her milliyetçi ve edebiyatçı gibi kendi milletinin geçmişine merak duyardı. Gelgelelim İngilizlerin 5.yydan öncesi karanlık!.. Bu yüzdendir ki Tolkien bir boşluk duymuş ve bir anlamda İngiliz Mitoloji oluşturmak istemiş olabilir. Ben böyle düşünüyorum..

Bu yazıyı okuyan değerli yüzük dostlarımın, gerçekten çarpıcı eleştirilerini bekliyorum. Biliyorum, biri çıkacak ve bana "işte şu,şu,şu" diyecek ve beni ikna edecektir.

Bir dahaki yazımda Tolkien'in yapıtlarının günümüz yansımalarını enine boyuna tartışmaya açacağım..

ve küçük bir not: Bizi, kendi karanlıklarına boğmaya çalışan iman kılığı bürünmüş birilerine.. Kazanamayacaksınız...

Işık ve Sevgiyle

Anarion


"

 
Oturum Aç
Takma isim

Parola

Henüz bir hesabınız yok mu? Yeni bir tane yaratabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yöneticisi, yorum yönetimi ve kendi adınızla yazı girişi gibi imkanlardan faydalanabileceksiniz.

İlgili Linkler
· Editörün Seçimi / Özel Yazılar Hakkında
· Yayınlayan Editör: ringmaster
· Ana Sayfa


Editörün Seçimi / Özel Yazılar Hakkında en çok okunan :
Muhiddin-i Arabi'nin Eserleriyle Lotr ve Silmirallion'a Bakın


Yazıcı Dostu Sayfa  Bu Yazıyı bir Arkadaşınıza Gönderin

"LOTR: İlerliyoruz... İlk Adım" | Oturum Aç/Yeni Hesap Yarat | 3 yorum
Puan
Yorumlar gönderene aittir. İçeriğinden hiçbir şekilde site ve site yönetimi sorumlu tutulamaz.
Re: İlerliyoruz... İlk Adım (Puan: 1)
Gönderen kingfingolfin Tarih: Aralık 29, 2003 - 02:07:51
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
ilk olarak şunu diyebilirim ki tolkein orta dunya tarihini hazırlarken ingiliz milletine ait bir mitolojik bir eser olmamasından kaynaklanan boşluğu hissetiğinden böyle bir çalışma yaptığını düşünmekteyim. anarion dediğin gibi ingiliz mitolojisi oluşturmak istemiştir. fakat tolkein'in bir edebiyat akımına dahil etme konusunda bir çok teredütüm var. tolkein yazdığı eser ile yeni bir edebiyat kolunun başlıca öncülerinden oldu. fantastik-kurgu ve bunu yaparken de kafasında
bir tarih oluşturdu. böyle bir işe giren bir yazarın bir
edebiyat akımına bağlı kalması beklenmemeli. ben en çok alegori konusunda düşünmüşümdür. tolkein bunu kesinlikle red etmiştir. ama yazdığı silmarillion
da bile eru-melkor olayı ve y.e'de bir çok şey yaşadığı döneme ya da dinsel olaylara mal edilebiliyor. fakat ısrarla bu one red ediyor. yani top yekün bir alegori'yi red ediyor. sürrealist-postmodern(yenibir kavram tanımıyla) akımlar ile benzerliği
zaten olmalı ki bir mitoloji oluşturuyor.fakat burada işin içine giren alegori biraz kafa karıştırıyor. fakat ben tolkein'in oluşturmak istediği tüm orta dunya'yı ele aldığımda bir alegori'den bahsedemem.bunu derken tüm yazdığı kitapları bir bütün halinde düşünüyorum ve lotr silmarillion ya da hobbit diye ayırmıyorum. tüm yazıları açısından tolkein sürrealist bir düşüncede olan ve koyu bir ingiiz milliyetçi yazar'ın yapabileceği işler yapmıştır. fakat postmodernizm için kitaptan sonra çıkan bir kavram olduğundan bu konu da bir şey söylemenin doğru olacağını sanmıyorum.Ve koyu bir ingiliz milliyetçi(üstün ırk kavramını bile düşünebilirim. bunu ister ırkçılık deyin ister milliyetçilik) bir yazar olup bir mitoloji hazırlayacak insandan beklenen bir
eser orta dunya diyebiliyorum... (fakat bu eser yazılırken tek fark tolkein'in kendisi olmuştur)
Saygılarımla...


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: İlerliyoruz... İlk Adım (Puan: 1)
Gönderen iarwain-ben-addar (iarwainbenaddar@yahoo.com) Tarih: Aralık 29, 2003 - 08:43:26
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Tolkien`in eserlerini herhangi bir edebiyat dalına sıkıştırmak yanlış olabilir kanımca. O aslında yeni bir edebi akım yaratmıştır diyebiliriz. Bunun adı nedir peki? Ha ben de bir ad koyacak birikim yok ama kesinlikle fantazi edebiyatı dışında bir ismi olmalı.

Yıllarca, bir edebiyat eseri olup olmadığı tartışılmıştır bu yapıtların. Birçok edebiyatçı ise hala olmadığını iddia ediyor. Liselerde okutulan ders konusu vardır. Edebi eserin ne içermesi gerektiğini anlatırlar. Ve YE`nin bu kriterler dahilinde; edebi olmadığını öne sürerler.


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: İlerliyoruz... İlk Adım (Puan: 1)
Gönderen Taniquetil (taniquetil@mynet.com) Tarih: Ocak 03, 2004 - 23:19:24
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
"insan zihni boş bir levhadır"
...
yüzüklerin efendisi o kadar çok boyutlu bir yapıt ki bir şekilde anlatım her yöne çekilebilir, tıpkı alegoride olduğu gibi.
y.e'de tutup alegorik eserlerde yaptığımız gibi direk şu hitleri, şu sanayi devrimini, şu anglo-sakson ırkını temsil ediyor diyemeyiz. eğer böyle benzetmelere kalkışırsak national geographic'in son belgeselindeki saçmalıklara kadar varırırz. benim bu eserden anladıklarım ne bana ... (belgeselde geçen isimleri unuttum) iskoçların kahraman savaşçılarından birini hatırlattı, ne de yüzük mücadelesi tolkienden yıllar sonra doğmuş bir dağcıyı... söz konusu olan bir dünyanın hikayesiyse sonsuz benzetmeler bulunabilir..
ama tolkien'in yaşadığı çağdan etkilenmemesi konusunda bir yorum yapamam, yukarıda yazdığım söz yeterli olacaktır. bir insan bilgisi dışında bir şey üretemez.
alegori? alegorinin izleri bir eserde bulunabilir ama önemli olan amacı? amaç alegorik bir eser yazmak mıydı acaba sevgili anarion?


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Bu site filmin, kitapların, veya yazarın resmi sitesi değildir.Tamamen Türk yüzük dostları tarafından hazırlanan konu odaklı bilgi, haber, düşünce ve materyal paylaşımını amaçlayan bir fan sitesidir.
Sayfada yer alanlar ancak izin alınarak ve kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Lord of The Rings - Turkish Fan Site
yuzuklerinefendisi.com / 2001 - 2012