Tesadüfler?
Tarih: Nisan 05, 2004 - 09:32:44
Konu: > GENEL / Yüzüklerin Efendisi


Tolkien’in Observer gazetesine 1961 yılında verdiği bir röportajda, “Yüzüklerin efendisi tarihsel gerçek ve mitsel saplantılardan oluşmuş bir ilüzyondur. Ve sanatla oluşturulmuş bu ilüzyonu oluştururken belki kolumun yenindeki mendil görünmüştür.” diyor. Ve şöyle devam ediyor: “İki yerde tıkandım.” Ama uzun süre hayranlarını merak içinde bırakarak bunların ne olduğuna hiç değinmiyor. Birincisi büyük ihtimalle Tom Bombadil’dir. Elbette ki yazarın kendi karakterini tanımaması mümkün görünmüyor bize, ama bunu Bombadil’in hiçbir şey ile ilişkisi olmamasına bağlayabiliriz.

Ya tıkandığı diğer nokta. Belli ki bunun üstesinden ustaca gelmiş. Hiç gözümüze batmıyor.



Hobbit’te Taş-devleri kaya fırlatmaya başlar. Gandalf onların varlığından çok az söz eder ve Bu taş-devleri Tolkien’in bütün çalışmalarından çekilirler. Giderek özgünleşmeye başlayan bir edebiyat anlayışı. Mitlerden kurtuluyor. Goblinler tarafından yakalanan cüce grubu ve karanlıkta kaçan bir hobbit’in bulduğu küçük altın bir yüzük. Bilbo’nun kaderi değişir.

Aynı şekilde Tolkien’in de...

Yüzük fikirlerinden yeni ekler doğar Hobbit’e, Necromancer ile ilgili ayrıntılar. Gollum’un soyu ortaya çıkar. İşte bence takıldığı ikinci nokta. Ardından gelen tam üç kitaplık yeri göğü sarsan milyonlarca okuru olan bir kitap dizisi yazılan tek yüzük. Bunu nereden mi çıkardım?

Hobbit’in ilk versiyonları, karanlıkta bilmeceler Gollum soruyor Bilbo yanıtlıyor vs. Ama daha önce Bilbo yüzüğü bulmamış. Bilbo yüzüğü çok beğenir ve yolunu da kaybetmiştir. Yüzük karşılığında kendİ hayatını sunar ve Bilbo kazanır. Gollum vermez tabi ki. Ama Gollum hala yüzeyin yeminlerine sadıktır. Söylediği sözler ikinci versiyondan çok farklı. Der ki: “Özür dileriss, hile yapmak istememiştik. Yüzüğü hakkısıyla sahibisine verecektik” Yüzüğü alır Bilbo ve Gollum yolu gösterir.

Olmadı. Usta takıldı. İyice çocuk hikayesi oldu bu. Yüzük çok değişik bir şey olabilir. Belki önceden yazdığı Silmarillere bir gönderme yapılabilir. Hayır. Yüzük başlı başına bir güç olabilir. Karanlıkta bilmeceler. Bilbo’nun cebisinde yüzük.
“Cebimde ne var?”
“Hırsıs, hırsıs Baggins! Hayatımısın sonuna kadar nefretler edicess!”

Ardından gelen versiyonda Thrain’in yüzüğü gün ışığına çıkar. Yüzük fikri olgunlaşmaktadır iyice. Necromancer yenilir gölgelere karışır. Daha sonra ortaya çıkmak üzere. Sauron, Yüzüklerin Efendisi.

Bilbo’ya gelen kıymetli aslında Tolkien’e gelen kıymetlidir artık. Hobbit’i yazan bir çocuk edebiyatı yazarı değildir, dünyayı derinden etkileyen bir kitap dizisinin sahibidir.

Böyle anlatınca sanki herşey tesadüf eseri çıkmış gibi geliyor değil mi? Ya kitapların yapısına bakınca, gördüğümüz o müthiş bağlantılar? Açıkta yine sadece Tom Bombadil kalıyor. Onu kitaba koymasamıymış diye düşündürüyor insanı. Bizim bulamadığımız bir şey değil, Tolkien’in açıklayamadığı bir şeydir belki bu...

Kaynaklar:
Tom Shippey – The Road To Middle Earth
1964'te çıkmış bir Fantasy Magazine







Bu yazının bulunduğu yer: Yuzuklerin Efendisi / Turkiye LOTR / Turkey
http://www.yuzuklerinefendisi.com

Bu yazıyı bulabileceğiniz URL adresi:
http://www.yuzuklerinefendisi.com/article.php?sid=1588