Ana Sayfa Hesabınız Yazı Ekleyin FAN ART FRP - RPG
J.R.R.Tolkien Kitaplar Galeri Biz Kimiz
Üye ol Üye girişi
Yazı aramak istediğiniz
Sitede 48 ziyaretçi, 0 kullanıcı var.
Oturum Aç
Takma isim

Parola

Henüz bir hesabınız yok mu? Yeni bir tane yaratabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yöneticisi, yorum yönetimi ve kendi adınızla yazı girişi gibi imkanlardan faydalanabileceksiniz.

Seçenekler
· Ana Sayfa
· Yazı Gönderin
· İstatistikler
· Bizi Tanıtın
· Forum
· Yükle
· En iyiler
· Linkler
· Hesabınız

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ

J.R.R.Tolkien
Hayatı, eserleri, kronoloji, röportaj, resimler...

Kitaplar
Özetler, kapak örnekleri, incelemeler...

Resim Galerisi
Sanatçılara göre sınıflandırılmış 100'lerce resim...




Önceki Yazılar
Mart 21, 2013 - 08:08:57
· Kızıl Yolculuk (1)

Kasım 07, 2012 - 16:17:32
· Bitmemiş Öyküler Çıktı (10)

Kasım 07, 2012 - 16:00:58
· Rohan ve Türk Benzerliği Üzerine (0)

Kasım 07, 2012 - 15:56:46
· Hobbit Fragmanları (0)

Aralık 21, 2011 - 08:18:56
· Hobbit Trailer (0)

Ekim 10, 2011 - 10:09:41
· Orta Dünya Tarihi: Kayıp Yol ve Diğer Yazılar (2) (0)

Haziran 13, 2011 - 10:37:47
· Orta Dünya Tarihi: Kayıp Yol ve Diğer Yazılar (1) (5)

Haziran 13, 2011 - 10:34:53
· Hobbit Vizyon Tarihleri ve Isimleri Açıklandı! (0)

Haziran 13, 2011 - 10:18:39
· Oyun Fikirleri (2)

Aralık 03, 2010 - 08:08:20
· BBC Tolkien röportajı (0)

Kasım 22, 2010 - 11:15:26
· The Hobbit icin Gazete Ilani (2)

Ekim 22, 2010 - 11:31:19
· Hobbit oyuncuları (10)

Ekim 13, 2010 - 09:27:41
· Yüzüklerin Efendisi'nin Sırrı Ne? (2)

Haziran 02, 2010 - 07:54:36
· HOBBİT TEHLİKEDE (4)

Nisan 06, 2010 - 09:13:39
· Muhiddin-i Arabi'nin Eserleriyle Lotr ve Silmirallion'a Bakın (5)

Nisan 06, 2010 - 09:13:33
· Gölgelerin İçinden (0)

Ocak 19, 2010 - 08:58:13
· Born of Hope. LOTR Fan Filmi (11)

Ocak 08, 2010 - 15:45:13
· Hobbit'le İlgili Bazı Sorular (0)

Ocak 08, 2010 - 15:44:59
· Mucizeler Savaşı (6)

Ocak 08, 2010 - 15:44:38
· LOTR Filmlerindeki Sinir Bozucu Sahneler (18)


Eski Yazılar

LOTR: Orta Dünya'da Ejderhalar (Giriş Yazısı)
Yayınlanma tarihi Haziran 14, 2004 - 11:18:48 Gönderen iarwain-ben-addar-

YAZILAR / Ortadünya Yazıları EREINION-GIL-GALAD göndermiş "Ejderhalar veya diğer isimleri ile Ejder’ler Arda üzerinde yaşamış olan en ünlü ve en çok korkulan yaratıklardılar. Arda üzerinde hiçbir yaratıktan bu kadar korkulduğu halde bu kadar merak konusu olmamıştır. Onlar Morgoth’un en yüce hizmetkarlarıdır. Elfler onları aşağıda belirtilen şekillerde isimlendirmişlerdir.

Quenya Dilinde: “Lòki” veya “Angulòki”. Çoğul Formları: “Lòke” veya “Angulòke”
Sindarin Dilinde: “Engwai” Çoğulu: “Angwa”

Ejderhaların Kökenleri:

Ejderhaların başlangıçları ile ilgili çok az şey bilinmektedir. Morgoth ilk olarak ejderhaların atalarından Soğuk-Ejderleri (Cold Drakes) Utumno’da ortaya çıkarmıştır. Ejderhalar ünlerine tam olarak 1. çağın sonlarına doğru kavuşmuşlardır. Ateş-Ejderleri (Q. “Uruloki veya Fealoki”) ve Büyük kanatlı ejderhalar (Q. “Ramaloki”) ki bu ejderhalar Angband’da bulunan Thangorodrim’in salonlarında ateş ve büyü ile dünyaya gelmişlerdir; ejderhaların iyi bilinenlerindendirler. Bu zaman süresince bir çok alt tür ile çok sayıda özel tür ortaya çıkmıştır.



Eldeki bilgilere göre ilk ortaya çıkan gerçek ejderha Soğuk Ejderlerden Iaurloke olmuştur. Bu ejderha Morgoth ile Beleriand Elfleri arasındaki uzun mücadeleler sırasında Angband’da (S. “Demir Hapishane”) doğmuştur. Daha sonra Iaurloke Ateş-Ejderhalarının ilki ve ejderhaların babası sayılan Glaurung’un efendiliğini kabul etmiştir fakat Glaurung yaklaşık yarım asırlık bir süre sonunda yok etmiştir. Bundan kısa bir süre sonra Thangorodrim’den dışarı fırlayarak Beleriand’da bulunan Dorthonion ve Himling Elfleri üzerine yıkım dolu bir öfke ile saldırmıştır. Daha sonra gençliğinin verdiği hırs ile daha olgunlaşmamış gücüne karşın Ardgalen’in yaylalarını yakmaya başlamış bu sırada karşısına çıkan Fingon ve okçuları tarafından Angband’a geri sürülmüştür. Morgoth, Glaurung’un daha henüz planları olgunlaşmadan yaptığı bu ani saldırısının düşmanları üzerinde yaratmak istediği sürpriz etkisini yok etmesinden dolayı derin bir öfke içerisine düşmüştü. Sonuçta dünyanın ilk kez gerçek bir ejderha ile karşılaşması böylece son buldu.
Morgoth’un solucanlarının tekrar görünmesi için iki asır geçmesi gerekti. Sonunda, Ani Alev Savaşlarında (S. “Dagor Bragollach”), Glaurung emrindeki karanlık kuvvetleri başarı ile yöneterek Angband kuşatmasını kırmak üzere saldırdı. Elflerin yüzlercesini Doğu Beleriand’da ki görevi bitinceye kadar katletti. Evine büyük bir zafer ile geri döndü ve uzunca bir süre dinlenmeye çekildi. Daha düşük güçteki ejderhaların büyüyüp yetişmelerini sabırla bekledi. Ve uygun yaşa geldiklerinde onlara savaş alanlarında önderlik etti. Bu Ejderhaların ilk olarak grup halinde hep beraber görünmeleridir. 1. Çağın beşinci savaşı sırasında yani Elflerin ve İnsanların birleşerek oluşturdukları orduya karşı savaştıkları “Sayısız Gözyaşı Savaşı”nda ortaya çıkmışlardır. Bu savaş sırasında Belegost Cücelerinin göstermiş olduğu büyük kahramanlıklar sayesinde Elfler ve İnsanlar tamamen yok edilmekten kurtulmuşlardır.
Daha sonra Glaurung Silmarillion’da anlatıldığı gibi Nargothrond’a ilerlemiş ve bütün şehri sakinleri ile birlikte yok etmiştir. Daha sonra burada Turin Turambar tarafından öldürülmüştür. Bu öykü Silmarillion’da anlatılan Tolkien’in en trajik öyküsü olarak bilinir ki buna burada yer veremiyeceğim. Bu olayla birlikte kuzeyin büyük ejderhalarının en uzun hikayeside sona ermiş oluyordu. Ancak Glaurung Arda’ya gelmiş güçlü ve büyük tek ejderha değildi. Onun bu ünvanını Kara Angalagon ki en yüce kanatlı ejderhadır, devam ettirdi. Glaurung gibi Ancalagon’da bir Ateş-Ejderiydi. Fakat atalarından farklı olarak bu kara ejderha onu uzaklara taşıyacak güçlü kanatlara sahipti. Kendi türünün ilk örneği ve en dehşetlisiydi. Kanatları gökyüzünü karartır, daha yok edici ateşleri yeryüzüne ulaşmadan kanatlarının oluşturduğu dehşetli fırtına yerleri süpürürdü. Ancalagon Orta-Dünya üzerinde doğmuş en devasa ejderha dölüdür.
Bütün bunlara karşın uzun yaşam süresine oranla kısa bir yaşam sürmüştür. İlk görüldüğü andan kısa bir süre sonra Öfke Savaşları sırasında Yüce Karatalların lideri Thorondor ile mücadeleye girmişti. Gökyüzü dumandan siyaha dönmüştü, ve bu iki devasa yaratık savaşırken bulutlardan şimşekler çakıyordu. Bu gökyüzü savaşının arasında savaşçı Earendil Vingilot adlı uçan gemisi ile batıdan geldi ve Ancalagon’u öldürüp yere çarptı. Ancalagon düşmüştü ve emrindeki diğer ejderhalar kaçmaya başladılar. Birinci çağın sonunda yıkım başlamıştı, yer sarsılıyor Beleriand’ın şekli değişiyordu ve Endor’un yeniden şekillenişi başlıyordu. Bu kargaşa sonrasında ejderhaların büyük bir kısmı bu yıkımdan kurtuldu ve orta dünyaya doğru kaçtılar. Bazıları Gri Dağlara, bazıları ise doğu ve güneyin uzak köşelerine yerleştiler. Birinci çağın sonu ile başlayan İkinci çağ ile Morgoth’un mirası dağıldı. Ejderhalar Orta Dünya’nın özgür canlıları tarafından Endor’un her köşesinde görüldükleri yerde avlandılar."

 
Oturum Aç
Takma isim

Parola

Henüz bir hesabınız yok mu? Yeni bir tane yaratabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yöneticisi, yorum yönetimi ve kendi adınızla yazı girişi gibi imkanlardan faydalanabileceksiniz.

İlgili Linkler
· YAZILAR / Ortadünya Yazıları Hakkında
· Yayınlayan Editör: iarwain-ben-addar-
· Ana Sayfa


YAZILAR / Ortadünya Yazıları Hakkında en çok okunan :
Elf hakkında her şey


Yazıcı Dostu Sayfa  Bu Yazıyı bir Arkadaşınıza Gönderin

"LOTR: Orta Dünya'da Ejderhalar (Giriş Yazısı)" | Oturum Aç/Yeni Hesap Yarat | 0 yorum
Puan
Yorumlar gönderene aittir. İçeriğinden hiçbir şekilde site ve site yönetimi sorumlu tutulamaz.
Bu site filmin, kitapların, veya yazarın resmi sitesi değildir.Tamamen Türk yüzük dostları tarafından hazırlanan konu odaklı bilgi, haber, düşünce ve materyal paylaşımını amaçlayan bir fan sitesidir.
Sayfada yer alanlar ancak izin alınarak ve kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Lord of The Rings - Turkish Fan Site
yuzuklerinefendisi.com / 2001 - 2012