Ana Sayfa Hesabınız Yazı Ekleyin FAN ART FRP - RPG
J.R.R.Tolkien Kitaplar Galeri Biz Kimiz
Üye ol Üye girişi
Yazı aramak istediğiniz
Sitede 45 ziyaretçi, 0 kullanıcı var.
Oturum Aç
Takma isim

Parola

Henüz bir hesabınız yok mu? Yeni bir tane yaratabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yöneticisi, yorum yönetimi ve kendi adınızla yazı girişi gibi imkanlardan faydalanabileceksiniz.

Seçenekler
· Ana Sayfa
· Yazı Gönderin
· İstatistikler
· Bizi Tanıtın
· Forum
· Yükle
· En iyiler
· Linkler
· Hesabınız

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ

J.R.R.Tolkien
Hayatı, eserleri, kronoloji, röportaj, resimler...

Kitaplar
Özetler, kapak örnekleri, incelemeler...

Resim Galerisi
Sanatçılara göre sınıflandırılmış 100'lerce resim...




Önceki Yazılar
Mart 21, 2013 - 08:08:57
· Kızıl Yolculuk (1)

Kasım 07, 2012 - 16:17:32
· Bitmemiş Öyküler Çıktı (10)

Kasım 07, 2012 - 16:00:58
· Rohan ve Türk Benzerliği Üzerine (0)

Kasım 07, 2012 - 15:56:46
· Hobbit Fragmanları (0)

Aralık 21, 2011 - 08:18:56
· Hobbit Trailer (0)

Ekim 10, 2011 - 10:09:41
· Orta Dünya Tarihi: Kayıp Yol ve Diğer Yazılar (2) (0)

Haziran 13, 2011 - 10:37:47
· Orta Dünya Tarihi: Kayıp Yol ve Diğer Yazılar (1) (5)

Haziran 13, 2011 - 10:34:53
· Hobbit Vizyon Tarihleri ve Isimleri Açıklandı! (0)

Haziran 13, 2011 - 10:18:39
· Oyun Fikirleri (2)

Aralık 03, 2010 - 08:08:20
· BBC Tolkien röportajı (0)

Kasım 22, 2010 - 11:15:26
· The Hobbit icin Gazete Ilani (2)

Ekim 22, 2010 - 11:31:19
· Hobbit oyuncuları (10)

Ekim 13, 2010 - 09:27:41
· Yüzüklerin Efendisi'nin Sırrı Ne? (2)

Haziran 02, 2010 - 07:54:36
· HOBBİT TEHLİKEDE (4)

Nisan 06, 2010 - 09:13:39
· Muhiddin-i Arabi'nin Eserleriyle Lotr ve Silmirallion'a Bakın (5)

Nisan 06, 2010 - 09:13:33
· Gölgelerin İçinden (0)

Ocak 19, 2010 - 08:58:13
· Born of Hope. LOTR Fan Filmi (11)

Ocak 08, 2010 - 15:45:13
· Hobbit'le İlgili Bazı Sorular (0)

Ocak 08, 2010 - 15:44:59
· Mucizeler Savaşı (6)

Ocak 08, 2010 - 15:44:38
· LOTR Filmlerindeki Sinir Bozucu Sahneler (18)


Eski Yazılar

LOTR: CESARET İNSANA MI LAYIK?
Yayınlanma tarihi Şubat 08, 2004 - 17:42:47 Gönderen iarwain-ben-addar-

YAZILAR / Genel greensleeves göndermiş "
Bazen bu soru takılıp kalıyor aklımın bir kenarına. Ne hikmetse, Orta Dünya'da insanlardan daha cesur ırklar olduğunu düşünmeden edemiyorum. Bu ilk bakışta, bize en tanıdık gelen ve her yönüyle yeterince yaşadığımız/yaşattığımız insan ırkı yerine, yabancısı -ve hatta belki de hayranı- olduğumuz diğer yaratıklara duyulan bir özlem gibi görünebilir. Fakat işin aslı başka.

Herşeyden önce, Orta Dünya'da insanların cesaretin yanında her daim yerini alan "onur" kavramıyla ne derece bağdaştığını sorgulamamız gerekiyor. Bir kere insanlar, neredeyse Orklar kadar kolay birbirlerine düşebiliyorlar. Ayrıca Orklara nazaran hafifletici sebepleri çok daha az. Hikayenin hangi anında bir zayıflık söz konusu olsa "İnsan işte!" diyerek geçiştirmiyor muyuz... Bu nasıl bir bahane? Gelin ilk etapta bu kaçışı inceleyelim:



Orta Dünya'da kötülüğe insanlar kadar meyilli başka bir ırk daha yok. Kolay gaza gelebilen, kolay kandırılabilen insanlar, üçüncü çağın sonunda kendi soyunu katledebiliyor. Bu noktada aklımıza Silmarillon'da anlatılan ve Elfler'in kardeş kanı dökmesiyle sonuçlanan kavgalar, savaşlar gelebilir. Yine de bu, binyılları bulan Elf ömrü düşünüldüğünde devede kulak gibi kalıyor. Üstelik bilge Efler her zaman için karanlığa karşı ilk uyananlar olarak karşımıza çıkıyorlar. Cüceler için Yüzüklerin Efendisi'nde çizilen tiplemeye gelince, Gimli ile sınırlı olduğunu belirterek, onların aslında ciddi anlamda "delikanlı" bir ırk olduğunu söyleyebiliriz. En azından, YE içinde hangi cücenin yeminine bir insandan daha az sadık olduğuna tanık olduk diye kendimize sorabiliriz; ya da genel insan davranışları içinde cüceleri nereye koyabileceğimizi düşünebiliriz. Eh, insanlar Orta Dünya'nın diğer yaratıklarından daha onurlu sayılmazlar şu ana kadar.

Şimdi gelelim onurla tamamlamaya çalıştığımız cesaret kavramına... Öyle büyütülecek birşey yok aslında insanlarda. Onlar savaşmak zorunda oldukları için savaşıyorlar. Öldürmezlerse ölecekler. Bu durumda, at sırtında cenge gitmeyi bir marifet sayan Rohan halkının bile yeterince cesur olduğuna inanmıyorum. Daha doğrusu, diğer ahaliden daha fazla cesur olduğuna inanmıyorum. Zaten burada üzerinde durduğumuz konu, daha çok kıyaslamalara dayalı gelişiyor. Rohanlılar'a benzer şekilde Gondor insanları da zorunluluktan savaşıyor. Eh, her saldırıya uğrayan savaşır, bunda bir gariplik yok; ama ya o Harad halkına ne demeli? Acaba onlar da Orklar gibi Karanlıklar efendisi'nden korkarak mı onun hizmetine girdiler? Pek bir cesurlarmış doğrusu! Oysa onlardan çok daha küçük görünen halkların içinde yatan büyük bir cesaret potansiyeli olduğunu gördük YE'de. İlk sıraya Efendi Meriadoc'u koyarak başlıyorum Hobbitler'i anlatmaya:

Merry, durup durup turnayı gözünden vuranlardan. Angmar'ın Cadı kralına karşı Eowyn'in kazandığı başarıda aslında Merry'nin payı ne de büyük. Kitabın bu bölümünde özellikle dikkat çeken nokta, Merry'nin aklından geçenler: "...yardım almadan ölmemeliydi." diyor Merry, Eowyn için ve bedeni gibi küçük olan kılıcına davranıyor. O ilk ve beklenmedik darbeyi vurana kadar kendiyle büyük bir savaş veriyor Efendi Hobbitla; zira Nazgul karşısında en "cesur" adamların bile umutları yitip gidiyor. Oysa Merry, ilk darbeyi vurduktan sonra üstündeki korkuyu atarak gerçek gücün bilekte değil yürekte olduğunu gösteriyor. Hangi insanın bunu başarabildiğini sorarım sizlere! Hobbitler'in sadakat dolu temsilcisi Sam için çok fazla söze gerek yok; ne de olsa o artık "Samwise The Brave" olarak anılıyor. Pippin'in gözünden anlatılan Mordor yolculuğu ve Yüzük Taşıyıcısı'nın macerası da cabası. Bu durumda Hobbitler, içlerindeki potansiyel cesaretle insanlara baskın çıkmıyorlar mı? Hem de o küçücük kalıplarından beklenmeyecek şekilde...

Zaten, bilge Elf kraliçesi Galadriel'in de dediği gibi: "Even the smallest person can change the course of the future"
"

 
Oturum Aç
Takma isim

Parola

Henüz bir hesabınız yok mu? Yeni bir tane yaratabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yöneticisi, yorum yönetimi ve kendi adınızla yazı girişi gibi imkanlardan faydalanabileceksiniz.

İlgili Linkler
· YAZILAR / Genel Hakkında
· Yayınlayan Editör: iarwain-ben-addar-
· Ana Sayfa


YAZILAR / Genel Hakkında en çok okunan :
Bitmemiş Öyküler Çıktı


Yazıcı Dostu Sayfa  Bu Yazıyı bir Arkadaşınıza Gönderin

"LOTR: CESARET İNSANA MI LAYIK?" | Oturum Aç/Yeni Hesap Yarat | 62 yorum
Puan
Yorumlar gönderene aittir. İçeriğinden hiçbir şekilde site ve site yönetimi sorumlu tutulamaz.
Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen Elsa_ Tarih: Şubat 08, 2004 - 22:02:34
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
yazdıkların uzun ve sağlıklı bir yoruma layık sevgili green. düşünmeden cevap verilebilecek bir konu değil bu çünkü.
boromirin haklarını savunurken ya da boromiri neden sevdiğimizi söylerken genel olarak hep aynı cümleyi kurdum "o bir insan" insanoğlu zalim feleğin küçücük bir oyuncağıydı çünkü. Ona bahşedilen kısacık ömür zarfında yapılması istenen o kadar çok şey vardı ki.
insanlardan daha cesur pek çok karakter var evet. senin yaptığın gibi cüce gimliden başlarsak yerini yurdunu bırakıp orta dünyanın kötüye giden kaderini değiştirmek ve yakın akrabalarını görmek üzere bir yolculuğa çıktı efendi gimli. insanlarının komutanını ve bir elfi izledi ki bir elfle yolculuk etmek onun için çok da ideal bir kavram değildi. bu yolculuk cesaret işiydi. verdiği sözü tuttu. yolundan dönmedi, çünkü biliyordu ki yolundan sapması kötü gidişe bir artı puan olacaktı. o güne kadar tanımadığı insanlar için cesurca savaştı. 'ölmemek' için savaştı. halkının yarattıklarının yok olmaması için savaştı.
elf legolastan bahsetmeye gerek var mı bilmiyorum. ırkının asaleti yaşının ağırlığıyla çıktı yola. o ilk doğanlardandı. ölümsüzdü. ölse bile gideceği yer yaşadığından kötü değildi. o ne için savaştı, elflerin yüzyıllardır baş düşmanı sauronu yok etmek ,için. savaşmasa halkının yıllardır yapmaya uğraştığı her şey yok olacaktı. yaptıkları eser için savaştı. çünkü o eserin karanlığa gömülmesi bir elf için gerçek ölümdü. öldürmese o da ölecekti sonuçta.
her iki karakterde sunulan ya da kolay yoldan elde edilebilecek bir güç için yollarından sapmadılar, istemediler bile. ortak noktaları yarattıkları ve yaratacakları eserlerine hayranlıklarıydı. cesur oldukları bir gerçek. bu cesaretin çok kuvvetli bir itici gücü olduğuda bir gerçek.

hobbitler yüreklerinde ki saflığın gücüyle harekete geçtiklerinde neye karşı savaştıklarını bilmiyorlardı. merry pippin her ikiside pek çok insandan hatta tüm insanlardan pek çok elfden ve cüceden daha büyük bir cesaret gösterdiler. o güne kadar sadece masallarda duydukları belki de duymadıkları kötülüklerle savaştılar. amaçları var mıydı? dostları... dostlukları onların amacıydı. sam ve frodo her şeyin daha çok farkına varabildikleri bir yolda son ana kadar hiç bir insanın elfin cücenin yapamayacağı bir işi yapmak üzere ilerlediler. onların daha büyük bir amacı vardı, yüzüğü yok etmek.şu ana kadar sevgili greenin yazdıklarından pek farklı bir şey yazmadım. hangi insan elflerden hobbitlerden yada cücelerden daha cesurca davrandı. aragorn mu?
aragornun amacı hepimizce bilinmekte... krallığın başına geçmek değildi onun amacı. atasının var olmasına izin verdiği kötülüğü yok etmek. atalarının onurunu yüceltmek.
boromir halkını düşmanlarına karşı güçlendirmek babasının ve halkının onurunu korumak istiyordu. eomer theodenin gün geçtikçe yitirdiği onuruna kavuşmasını ve bu amaçta savaşmasını istiyordu. eowyn ve theoden bu amaçla savaştılar. yaptıkları herşey ölümleri bile cesaret gerektiren şeylerdi. onurlarını her şeyin üstünde tutmaları diğer halklardan daha az cesur olduklarını mı gösteriyor bize??? hayır! hobbitleri muaf tutarak diyorum ki bütün halkların ölümüne girdikleri bu mücadelede amaçları büyük birer bencillik içeriyordu. ne insanlar cesarette elflerden ve cücelerden aşağı kalır ne de elfler ve cüceler bencillikte insanlardan.
sonuç cesaret insanlara da elflere de cücelere de layık. ama taç hobbitlerin.


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen EveningMaid (evenstar@mynet.com) Tarih: Şubat 08, 2004 - 22:20:41
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Sondan başlayacağım:

Merry'nin aklından şunlar geçti ''Yardım almadan ölmemeli...'' Peki Merry'nin yardımına gittiği kişi kim?..EOWYN...Cesaretinden şüphe ettiğiniz bir insan değil mi Nazgulun karşısında incecik bedeniyle durmaya çalışan?Çok sevdiği Kralının yardımına hiç tereddüt etmeden koşan,hayatı pahasına ''nazgulla yemi arasına giren'' kişi Rohan'ın Ak Hanımı,mecbur kaldığı için mi nazgullun karşısına dikildi?...ASLA....

''Rohan ve Gondor savaşmak zorunda olduğu için savaştı.''Katılıyorum....Onlar kötülüğe boyun eymedi ve kendilerinden kat kat fazla olan Mordor güçlerine karşı savaşmak zorunda oldukları için sonuna kadar SAVAŞTILAR.
Shire'sa gene o cesaretinden şüphe ettiğimiz büyük halk sayesinde asla savaşmak zorunda kalmadı....

Ya o Haradlı ve diğer kötü insanlar....Onların kaderi yaratılışlarından itibaren yazılmaya başlandı.İnsanların uyanışını ilk duyan,herzaman tetikte bekleyen Morgoth olmuştu ve henüz hiç birşeyi bilmeyen,tanımayan insan ırkını kötüye teşvik etmeye kalktı.Ona güvenmeyenlerin bir kısmı Batı'ya yol aldı ancak insanların bazıları atalarından itibaren hep Gölge'nin altında yaşamak zorunda kaldı ve bu ''Onların Doğrusu'' oldu.

Daha önce de dediğim gibi 2 Hobbit en arif olanların dahi cesaret edemeyeceği bir işe girişmiş.Diğer 2 tanesi nasıl bir tehlikeye atıldıklarını bile bilmeden onlara katılmış.Ve sonunda 4 Hobbit'in bazen bilerek,bazense tesadüfen sağladığı başarılar koskoca bir halka mal edilmiş.
İnsanların çağlar boyunca sağlamış oldukları kişisel başarıları ve gösterdikleri cesareti tüm insan ırkına mal edecek olursak karşılarında kim durabilir?

Son olarak.....
İnsanlardan da Elflerden de cücleerden de ve tabii ki Hobbitlerden de iyi olanlar,kötü olanlar,hain veya sadık olanlar,CESUR olanlar çıkacaktır.Ama bu kişisel farkları koskoca bir ırka mal etmek ne kadar doğru olur bilemiyorum....


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen Aragorn_Telcontar (e129073@metu.edu.tr) Tarih: Şubat 08, 2004 - 23:38:43
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Cesaret nedir? Hani hep anlatılan bir hikaye vardır, bilmem kim hocanın dersinde, boş sınav kağıdı vermek... Doğru bir cesaret örneği mi sizce?

Cesaret ahmaklık mıdır? Ya da işte deriz ya, bir hiç uğruna kendini feda etti ama çok cesurcaydı...

İnsanları cesur olmamakla ya da bunun gibi bir ithamla suçlarken, tek yönden bakmamalıyız...

Hobbitleri göz önüne alırsak, Merry'nin yaptığı gözü karalıktır, düşünmeden yapılmış bir harekettir ve o durumda kendisi de dahil başkalarını da tehlikeye atabirdi... Cesaret, gözü karalıksa Boromir'in bile bile yüzüğü kullanmak istemesi de bir cesarettir... Boromir'i yüzüğün ayarttığı söylenebilir ama bu bir dış etkendir, tıpkı Eowyn'in Nazgul'un karşısındaki çaresiz durumunun Merry'i etkilediği gibi... Frodo'nun yüzüğü atmak için Mordor'a yollanması bir cesaretse, bunun da kaynağı zarurettir...

Yani demek istediğim, Merry'nin ve ya Frodo'nun cesaret göstermedikleri değil. Hobbit halleriyle başlarından büyük işlere kalkışmışlar ve büyük cesaret göstermişlerdir.Oların ki bir çeşit cesarettir, Boromir'in yaptığı ayrı bir cesarettir...

Elflere gelince... Onlar zaten perfect kind... Yapıları, gelenekleri, yaşam tarzları cesarete eğilimli ama onları da cesur olmaya iten bazı şeyler var, iyi, güzel, ağaç, silmaril... Feanor'un Morgoth'la karşılaşmak için çok büyük bir cesarete ihtiyacı vardı mesela, değil mi, tıpkı Elendil'in Sauron'un karşında durması gibi... Bilmem anlatabiliyor muyum...

Cüceler... Bence onların cesaretleri de yaradılışlarından ve da inatlarından geliyor... Gimli'nin kardeşliğin üyesi olması, elflerle olan husumetinden ve onlardan geri kalmama inadından gelmiyor mu..?

Cesaret var, cesaret var... İnsanlar cesur değil derken cesaretin tanımını iyi yapmalıyız. İsildur'un yüzüğü yok etmemesi de büyük bir cesarettir bana göre, ne kadar Boromir gibi ayartılmış olursa olsun...

Yazı biraz tutarsız oldu ama, demek istediğim anlaşılmıştır umarım...





[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen TheLightBringer Tarih: Şubat 09, 2004 - 10:31:46
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
yorumu göndermeden önce diğerlerini de okumak istedim ve hemen hemen aynı düşünceleri paylaşan birinin oldupunugördüm, eveningmaid...
yazmış olduğun tüm cümlelere katılıyorum, özellikle de son paragraf mükemmel bir nokta koymuş yazına, tebrikler...


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen iarwain-ben-addar (iarwainbenaddar@yahoo.com) Tarih: Şubat 09, 2004 - 11:25:12
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Şimdi, hikayedeki bazı karakterlerin üzerinden; bir ırkı cesur veya korkak ilan etmemek gerekir. Ben, kendi kriterlerime göre cesurluk konusunda Green ve Elsa`ya katılmıyorum.

İnsanlardan bahsederken, sadece Batı`nın o çok övülen kusursuz krallarından ya da kral kızlarından bahsedilmiş. Çünkü kitapta da bunlar verilmiş sadece. Bahsedilen diğer insanlar, hep birinin yardımına muhtaç, gaza getirilmeden savaşamayan insanlar sanki. Hatta savaştan kaçan...

Doğu halkı içinse, karanlığın gölgesindeydiler denmiş. Evet kitaba göre bunun etkisi var Ancak başka nedenlerde var. Sauron, düştüğü anda bütün ork,trol ve bilumum yaratıkların nasıl çil yavrusu gibi dağıldığını ama Doğu`lu insanların kanlarının son damlasına kadar yılmadan savaştıklarını hatırlatırım. Bu da onların aslında gölge veya büyünün etkisinden çok kendi istekleriyle savaştıklarını gösterir. Numenor`lular yüzünden Batı`nın insanlarına karşı içlerinde besledikleri kin, nefret duyguları, onların kamçısı ve cesaretlendirici öğesi olmuş.

Cesaret, sadece insana layık olmadığı gibi: bütün Orta Dünya`da doğru dürüst olmadık işlere karışmış 5 hobbit yüzünden onlara da maledilemez. Sharky`nin ve Dunland insanlarının ülkelerine geldikleri gün, direnmeden topraklarını teslim ettiklerini hatırlatırım. ta ki, insan gibi giyinmiş dört hobbit gelene kadar. Evet buradaki nokta ulu savaşçı insanlar gibi giyinmiş olmaları.

Evet, insanlar cesur değil belki ama, hobbitlerin de onlar kadar bile olmadığı kesin.


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen anaglareb (anaglareb@superonline.com) Tarih: Şubat 09, 2004 - 17:46:13
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder) http://www.ardalogy.com
Bir insanın cesareti zaten ya zorunluluktan yada faydadan gelir. Kendi isteğiyle tehlikeye gözü kara bir insan düşünebilir miyiz?

Irkların ayrıntılı çözümünü yeterince yapmış arkadaşlar. Ben kısaca, insan halkları olan harad ve rhunlulerden bahsetmek istiyorum. Haradlılar zaten paralı askerler, cesaret paraya teğet bile geçmez o yüzden açıklamaya çalışmamın bir nedeni olduğunu sanmıyorum. Rhun ise ayrı bir şey.Onlar zaten kendi düşüncelerince oldukça cesurlar! İyi ve kötü nasıl değişirse, cesaret de öyle yön değiştiriyor. Zira rhunlulerin hiçbirinin de gurursuz ve onursuz olduğunu sanmıyorum. Kötüler sadece:) (ne demekse kötü artık)

Aslında cesaret insanların için ayırd edici özellik, diğer ırklardaysa zaten var.



[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen Greensleeves Tarih: Şubat 09, 2004 - 22:24:38
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
cesaretin tanımını isteyenlere

CESARET, DEĞİŞEBİLME GÜCÜDÜR!

bakın bakalım, hikayede en çok değişen kahramanlara... (yine Hobbit hayranı ilan edileceğim biliyorum; ama valla öyle diilim:P)


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen celegorm Tarih: Şubat 10, 2004 - 00:44:55
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
HAHAHA
CESARET DEDİN Mİ GÖZÜ KARALIK KAYBEDECEK BİR ŞEYİN OLMAMASI LAZIM.buna hiç biriniz bir şey diyemezsiniz.CESURLARIN KAYBEDECEK BİR ŞEYİ YOKTUR.VARLIK YOKLUK FARKETMEZ.ŞİMDİ NOKTAMA GELELİM
-----------------------------------------------------
FEanor OGULLARI VE NOLDOR CESURLUKTA BİRİNCİDİR:AKSİ SÖYLENEMEZ NİTEKİM FİNGOLFİN MORGOTH LA FEANOR SA ONCA BALROG VE ORDUYLA GWİNGOR ANGBAND KAPILARINDA FİNGON MAEDROS U KURTARMAK İÇİN TEPELERDE SAVAŞMIŞ HİÇ KORKMAMIŞTIR
NOLDOR DAN ESKİ ZAMAN ELFLERİ KAYBEDECEK HİÇ BİR ŞEYLERİ OLMADIGINDAN KORKUSUZDUR.BİZİ FEANOR OGULLARI NI DÜŞÜNÜN.
2.KESİNLİKLE İNSANLARDA HOBBİTLER MAL.HOBBİTLER DİĞER DUNYAYI UMURSAMAZLAR BİLE + HOBBİT DIŞINDA ONLARDA BİRŞEYLER YAPMAZLARSA SHİRE YOK OLACAGINDAN GAYRETLERİ VAR.BİR DE ONLARA YOL GOSTEREN ELF VE MAİA İSİGİ
EWET 2.INSANLAR CUNKU GONDOR UMITSİZCE SAVASTI YUZUGU BİLMEDEN ARSTIRMADAN ROHAN LI EORL KOSTU KRALLARIN YARDIMINA TIPKI THEODEN GİBİ ARAGORN HEP DUSUNDU İSULDURU SORGULADI GECMİSİNİ CESARET ETTİ GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞMEYE TURİN KESTİ GLARUNGU HURİN SAVAŞTI VE BAĞIRDI YETMİŞ KEZ CESURCA
ARKADASLAR BİLİNKİ BU CESUR İNSANLAR VE ELFLER DİBE VURDUKLARI İÇİN KAYBEDECEKLERİ BİRŞEY OLMADIGINDAN SAVASTILAR.NİYE RIVENDELL SAVASMIYOR:ÇÜNKÜ ONLAR İÇİN TEK ÇARE BU DEİL AMAN VAR.BELEGOSTLU Cüceleri severim çünkü bir zamanlar hayatımızı kurtardılar bir de moria da calısanları yoksa cüceler savasla değil madenle ilgilernir maden yüzünden savasır.
------------------------------------------------------------
İŞTE KESİNKİ EN CESUR NOLDOR DUR VE FEANOROGULLARI ARDINDAN İNSANLAR GELİR.SONRA CÜCELER SONRA HOBBİTLER.BENCE HERKES BOYLE DUSUNMELİ VE GENEL OLARAK TARTMALI


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen celegorm Tarih: Şubat 10, 2004 - 00:48:26
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
bilenler bilir FEANOR İÇİN "UNDİSMAYED"der tolkien onca balrog arasında ki bu müthiş bir şeydir hala kapışmaya devam eder yanı şu tacı hobbitlere veren saf olmalı.
GELMİŞ GEÇMİŞ TUM HOBBİTLER BİZ FEANOR VE OGULLLARI İÇİN ÇEREZ HEPSİ TOPLANSA BİZİM UFURUGUMUZLE DAGILIRLAR HAHAHAHAHa


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen hmtekin (hmtekin@yahoo.com) Tarih: Şubat 10, 2004 - 13:04:24
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder) http://halilmtekin.sitemynet.com/hmtekin
Hobbit ırkının yavaş uyanan cesareti...Bu isim tamlaması J.R.R. Tolkien'e ait(bkz:Kralın Dönüşü)
Hobbitler çocuksu varlılklar, onlardan sürekli bir cesaret beklemek yanlış olur.Ama Samwise'ın Shelob karşısında yaşadığı veya Meriadoc'un Nazgul efendisi karşısında yaşadığı şeyleri anlamak için yine onların saf ve karmaşasız ruh hallerini referans alabiliriz.Bazı şeyler kendi hayatlarımızdan daha kıymetlidir.Eowyn'i Nazgul'un karşısına diken nasıl amcasına duyduğu sevgiyse ,Meriadoc da Rohan hanımına duyduğu sevgiyle çıkmıştır Nazgul'un karşısına.Aynı şekilde Samwise da efendisine duyduğu sevgiyle...Şimdi buradaki hadise bir cesaret gösterisi değil falanca başka histen kaynaklanan bir olaydır şeklinde bir yorum yanlış olur.Çünkü hiç kimse sadece cesur olduğu için ölümün kucağına atlamaz; bu deliliktir.Cesaret isteyen işleri başka bir duygu (sevgi,sorumluluk neyse...) sizi uyardığı için yaparsınız.Duyguların hobbitlerde saf ve karmaşasız olması onlara boylarından büyük işler yaptırabilecek kadar cesaret aşılayabilir belki de.Ama her hobbite değil!
İnsanların cesareti ise seçimlerinden kaynaklanıyor.Cüceler saklanmayı, elfler batıya kaçmayı tercih ederlerken (bu tercihlerin haksız olduğunu kastetmiyorum) insanlar karanlıklar efendisiyle savaşmayı tercih ettler.Tercih ettiler diyorum ve burada cesur insanlarla kastedilen kesimin Harad ve Rhun insanları olmadığını özellikle belirtiyorum.Çünkü onlar Sauron'a hizmet etmeyi tercih ettiler ki Gondor'u ve Rohan'ı cesur olarak nitelendirme imkanını bize tanıyan ,onlara cesur sıfatını taşıma hakkı kazandıran şey Karanlıklar Efendisine olanca ümitsizliğe rağmen teslim olmamaları ve savaşmalarıdır.Bu birkaç kişinin seçimi de değildir, insanların topluca yaptıkları şeydir bu.Az uz da değil binlerce yıl boyunca kötülükle her daim karşı karşıya gelmelerine rağmen teslim olmadılar ,bu sürekli bir cesaret.Anlık bir gaza gelme vakası değil.
Ayrıca Silmarillion'da Hurin'in,Haleth'in ve pek çok insanın yaşadıkları bize onlara neden cesur dendiğini açıklayabilir.Elflere göre bu konu da önde bile görülebilirler çünkü elflerin yaratılışları itibasrıyla taşıdıkları kendilerine has nitelikler kötülükle uzlaşamaz olmalarına sebeb...Halbuki insanları kendi tarafına çekebilmiş Melkor ama elfleri orklaştırmış.Bu bize birşeyler anlatmalı.


Son olarak Greensleeves'in cesaret tanımı:"Cesaret değişebilmektir"
Çok yanlış bir düşünce!O halde ben de cesaret değişmeden kalabilmektir derim ve bu da yanlış olur.Çünkü değişim her zaman bir fazilet eseri olmayabilir ,bazen de en büyük faziletleri taşıyabilir.
Bence cesaret "kendi kendinin efendisi olmaktır".Cesaret korkularına yenilmemektir; cesaret umuttur, ayakta kalabilmektir.


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen powerofMordor Tarih: Şubat 10, 2004 - 21:06:49
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Aslında cesaret duruma göre farklı davranışlarda gizli.Merry çok daha az cesaret isteyen birçok işten korkar ve çekinirdi eminim ama o an o işi başardı.Irklar belirli genel özelliklerle anılabilir fakat cesaret Hobbitlerin anıldıkları bir özellik olmazdı bence.



[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen Aldueren (aldueren@yahoo.co.uk) Tarih: Şubat 11, 2004 - 13:29:16
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
"Cesaret", cesur olana layıktır diyorum ben. İyiliği, kötülüğü her ne kadar kadına, erkeğe ve milletlere mal edemiyorsak cesareti de edemeyiz.

National Geographic'de seyrettiğim Tolkien belgeselinde ilginç yerler vardı. Yüzüklerin efendisini en çok sevmemin nedeni bana hayatta karşılaştığım gerçekleri birebir fakat farklı bir tadda sunmasıydı.

Yüzüklerin efendisi her ne kadar bir fantastik roman gibi de görünse benim için hayatın ta kendisi. Etrafımda Aragorn kadar cesur insanlar yanısıra Solucandil kadar kaypak olanları da var. Ve yaşadığım ve etrafımda gelişen o kadar çok olay varki birebir neredeyse yüzüklerinefendisinde bahsi geçiyor. Tabi bunu görebilmek önemli.

Konuya geri dönersek, cesareti tek bir ırka maletmemiz söz konusu olamaz gibi geliyor bana. Aragorn'un, İsildur'un, Boromir'in bir insan olduğu gibi Solucandil de bir insan neticede. Yani aralarında iyi ve cesur olanların yanısıra kötü ve kaypak olanları da var ve bu diğer ırklara da böyle.
Yüzüklerin efendisindeki her bir karakter gerçek dünyadaki bazı kişiliklerin temsilcisi. Dünya tek düze olmamalı, renkli olmalı, dolayısıyla da tüm insan, elf, hobbit ya da cücelerin aynı karakteri taşıyor olması çok tekdüze olmaz mıydı? Hobbitlerin arasında bile kargaşa yaratmaya meyilli tipler yok muydu? Bilbo'nun akrabalarını düşünün.

Nice erkekler gördüm zayıf ve korkak, nice kadınlar gördüm cesur ve atılgan. Bunu bilirim.

Cesaret cesur olana layıktır.

Alduéren





[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen TheLightBringer Tarih: Şubat 12, 2004 - 11:34:06
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
öyleyse yalnız insanlara değil tüm ırklar için söylemen gerekir bunu...
tabii sadece cesaret için değil, bütün özellikler için aynı söz geçerli midir?
yani herhangi bir özellik bir ırkın tamamına mal edilemez!
bu mudur?


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Siyah-Beyaz ve Gri... (Puan: 1)
Gönderen Aldueren (aldueren@yahoo.co.uk) Tarih: Şubat 12, 2004 - 11:57:43
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Sevgili Lightbringer, her ırkın arasında iyisi de var kötüsü de. Dark elfler elf olmalarına rağmen kötüler öyle değil mi? İnsanların arasında nasıl iyi-kötü varsa diğer ırklarda da olabilir. Kişisel olarak genelleme yapabilir insanlar ama ben doğru bulmuyorum. Eğer bu doğru ise tüm dünyanın Türkler için söylediği kaba, cahil ve barbar genellemesine doğru kabul etmiş sayılırız, öyle miyiz ki? İtalyan'lar için çok konuşan, kendilerinden bahsetmeyi seven, Almanlar için katı insanlar denilir ama öyle yabancılarla tanıştım ki bu genellemelerin hiçbirisi doğru değil. Sadece bir önyargı. Belli bir kesime ya da gruba bakarak tüm herkes için aynı yorumu yapmak son derece yanlış.

Unutulmaması gereken bir konu da hiçkimse ya da hiçbirşey %100 iyi/ak, %100 siyah/kötü olamaz.

Ying ve Yang felsefesinin simgesi olan dönen iki siyah ve beyaz rengin içinde nokta kadar da olsa zıt renkler taşırlar. Felsefede her kötünün içinde biraz iyilik, her iyinin içinde de biraz kötülük olduğu simgelenir. Evrenin dengesi için bu şarttır.

Tolkien'de romanında bu dengeyi çok güzel kurmuş ki o yüzden gerçekliğe çok yakın kalmıştır. Tolkien'in romanı bir ütopya değil gerçekliğin farklı bir yansımasıdır.

Teşekkürler

Alduéren





[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Siyah-Beyaz ve Gri... (Puan: 1)
Gönderen Aldueren (aldueren@yahoo.co.uk) Tarih: Şubat 12, 2004 - 11:59:15
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
Sevgili Lightbringer, her ırkın arasında iyisi de var kötüsü de. Dark elfler elf olmalarına rağmen kötüler öyle değil mi? Yanlış hatırlamıyorsam Raistlin bir dark elf ama iyi, bu da bir başka yön. İnsanların arasında nasıl iyi-kötü varsa diğer ırklarda da olabilir. Kişisel olarak genelleme yapabilir insanlar ama ben doğru bulmuyorum. Eğer bu doğru ise tüm dünyanın Türkler için söylediği kaba, cahil ve barbar genellemesine doğru kabul etmiş sayılırız, öyle miyiz ki? İtalyan'lar için çok konuşan, kendilerinden bahsetmeyi seven, Almanlar için katı insanlar denilir ama öyle yabancılarla tanıştım ki bu genellemelerin hiçbirisi doğru değil. Sadece bir önyargı. Belli bir kesime ya da gruba bakarak tüm herkes için aynı yorumu yapmak son derece yanlış.

Unutulmaması gereken bir konu da hiçkimse ya da hiçbirşey %100 iyi/ak, %100 siyah/kötü olamaz.

Ying ve Yang felsefesinin simgesi olan dönen iki siyah ve beyaz rengin içinde nokta kadar da olsa zıt renkler taşırlar. Felsefede her kötünün içinde biraz iyilik, her iyinin içinde de biraz kötülük olduğu simgelenir. Evrenin dengesi için bu şarttır.

Tolkien'de romanında bu dengeyi çok güzel kurmuş ki o yüzden gerçekliğe çok yakın kalmıştır. Tolkien'in romanı bir ütopya değil gerçekliğin farklı bir yansımasıdır.

Teşekkürler

Alduéren





[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen SirGalahad Tarih: Şubat 12, 2004 - 15:03:40
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)

Bu konuyla bağlantılı farklı bir noktaya değinmek istiyorum. Tüm ortadünya ırklarının arasında insanı farklı kılan en büyük özelliği gözden kaçırmalayım o da insanın en "esnek" ırk olmasıdır bence.

Burda esneklikten neyi kastettiğime gelince insanoğlu özgür ıradesini en serbest şekilde kullanabilen ve hayatını boş bir tuval gibi alıp istediği resmi çizebilen bir varlıktır. Bu yüzden insanın yeteneklerine veya sıfatlarına bir kıstas koymak aslında pek mümkün değil bence.

İnsan alçaklık, korkaklık, cesaretsizlik, aşırı hırs vs. gibi kötülüklerde belki hiç bir ırkın ulaşamayacağı kötü seviyelere ulaşabildiği gibi yücelik, cesaret, fedakarlık ve bilgelik gibi yüce sıfatlarada aslında hiç bir üst sınır tanımadan yükselebilme yeteneğine sahip.

İnsan özgür iradesini "en özgür" şekilde kullanabilen tek ırktır ve bu açıdan diğer ırklardan üstündür. Neden üstün? Çünkü "özgür irade" aslında çok tehlikeli bir silahtır. Eğer hırsın ve gücün tuzağına düşerse hiç bir elfin, hobbitin veya cücenin ulaşamacağı kötülüklere ulaşabilir. belki bir elf hiçbir zaman özgür iradesini bu kadar rahat, serbest ve özgürce kullanmaz veya en doğrusu kullanamaz.

Angmor'un büyücü kralını ele alalım. Normal bir insan ve kral iken Yüzüğün etkisine girerek önce büyücü kral oldu sonra Nazgûl'e dönüşte ve Tek yüzük yok olana dek ölümsüzdü. Bu kadar muazzam bir değişikliği ancak bir insan gösterebilirdi. Cücelere verilen 7 yüzük onları etkisi altına alamadı çünkü cücelerin uslanmaz yapıları bunu engelledi. Elfler ise 3 yüzüğü kullanmaktan vazgeçerek onun etkisi altına girmediler.
Yüzüklerin en güçlüsü ise hobbit soyundan olan Smageol'u ancak gollum gibi zayıf ve zavallı bir yaratığa dönüştürebildi.
Ben bunun insanın zaafına değil esnek olmasına bağlıyorum. Aslında bu esneklik aynı zamanda insanoğlunun en zayıf noktasıdır.

Sonuç olarak insan potansiyel olarak orta dünya ırkları arasında en yüksek potansiyele sahip olanıdır. Hem iyi yönde hem kötü yönde bu potansiyeli kullanması onun seçimlerine ve özgür iradesine bağlıdır. Cesaret için de aynı kural geçerlidir bence. Bir insan isterse en cesur elften, cüceden veya hobbitten daha cesur olabilir ama tabiki sadece ve sadece "isterse".


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

yazıma dair:) (Puan: 1)
Gönderen Greensleeves Tarih: Şubat 12, 2004 - 15:13:44
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
yaw bana git gide konudan uzaklaşıyoruz gibi geliyor. sanırım tartışma konusu zamanını doldurdu ve artık bir gemiyle batıya gitmesi gerekiyor:) neyse, zaten birkaç güne kalmaz yeni konular da geliyordur:)

evet her ırkın için de iyi-kötü, cesur-korkak, siyah-beyaz-gri-vs var, ama bu noktada tutup karakterleri tek tek incelemeli ve onlara dair görüşlerimizi de onlarla sınırlı tutmalıyız. yani bir Boromir tartışılırken, onun yüzüğe karşı zaafı söz konusu olunca tutup da "ne de olsa insan" demememliyiz. o zaman ben de derim ki, "Aragorn da insan, Eowyn de insan, Faramir de insan..." sonsuz bir döngü olur bu:)

bir Legolas'ı ya da bir Gimli'yi incelerken, onların birer Elf, Cüce olduklarını ısrarla vurguluyorak, insanların zayıflıklarında, insan olmalarını bir "ÖZÜR" olarak kabul edip onları affetme yoluna gidiyorsak, burada sakat bir düşünce yapısı var gibi... bence insan kendini bu denli kolay affetmemeli. elbette, çok hoyrat davranmamalıyız kendimize karşı; ama en zor affettiğimiz kişi de kendimiz olmalıyız gibi geliyor bana.

yazımın çıkış noktası bir anlamda buydu zaten. yani her karakteri kendi içinde değerlendireceksek, Boromir'in zaafını yeterince irdelemeli ve "insan işte canım, zayıftır, olur böyle yüzük vakaları" diye kestirip atmamalıyız. yukarıda telaffuz ettiğim "kaçış" sözcüğünün altında yatan şey bu. ama tabi ki bu sözcüğü tartışma içinde açmayı tercih ettim:) üstelik Alduéren'in olayı getirdiği yer, bunun için çok uygun oldu.

kendi yaşamımızda da insanları değerlendirirken, genel davranış biçimlerine göre yargılıyoruz (ne yazık ki...) LOTR konusunda da, kalbindeki bir parça iyiliğe karşın Smeagol/Gollum için demediğimizi bırakmadık forumda (şahsi kanaatim değil, gözlemlediğim, gözlemlerken üzüldüğüm, genel bir eğilim bu). ne yazık ki, siyahın içindeki bir parça betazı görmek, insanın o hassalıktan uzak gözlerine zor geliyor...

son olarak, bu tartışmaya katılmanıza çok sevindim:) bitmesini hiç mi hiç istemem...


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Re: CESARET İNSANA MI LAYIK? (Puan: 1)
Gönderen celegorm Tarih: Şubat 23, 2004 - 19:13:30
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Gönder)
hah!
hala hobbitler.hırsız ve zavallı hobbit ırkı 4 kisiden olusmuyor BENSE BURDA VALARA MORGOTH A KAFA TUTAN NOLDORDAN BAHSEDİYORUM,
YETER HOBBİT GEYİĞİNİ UNUTMUYIN CESARET NOLDORDA VE BAZI İNSANLARDA.Bİ DE 4 KUCUK HOBBİTTE


[ Anonim kullanıcı iseniz, lütfen kayıt olun ]

Bu site filmin, kitapların, veya yazarın resmi sitesi değildir.Tamamen Türk yüzük dostları tarafından hazırlanan konu odaklı bilgi, haber, düşünce ve materyal paylaşımını amaçlayan bir fan sitesidir.
Sayfada yer alanlar ancak izin alınarak ve kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Lord of The Rings - Turkish Fan Site
yuzuklerinefendisi.com / 2001 - 2012